Home > Extra Virgen olijfolie
;

Extra Virgen olijfolie

Spaanse olijfolie van gastronomische kwaliteit

Extra Virgen olijfolie

Weergave 15 producten

Extra Virgen olijfolie

De beste kwaliteit Spaanse olijfolie is “Extra” Virgen. De olijfolies van Alicanta concentreren zich met name op de Extra Virgen en Virgen olijfolies. Onder de Extra Virgen olijfolie treft u dan ook uitsluitend onze olijfolies van de hoogste, gastronomisch kwaliteit aan. Extra Virgen olijfolie is rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie, die voldoet aan een zuurgraad onder de 0,8 procent. De Extra Virgen olijfolie, die rijk is aan vitamine E, A en D, heeft het grootste gehalte aan polyfenolen en anti-oxidanten en heeft zeer gunstige eigenschappen voor uw gezondheid.

Extra Virgen – de laagste zuurgraad, de meeste smaak
De Europese Unie heeft olijfolies voor consumptie onderverdeeld in vier categorieën. De meest prestigieuze en zuiverste verkrijgbare olijfolie is de Extra Virgen Olijfolie. Deze olijfolie moet volgens de EU norm voldoen aan een aantal strenge eisen, waaronder de zuurgraad. De zuiverheid van de olijfolie wordt gemeten door de bepaling van het vrije zuur omdat bij degradatieprocessen in de olijfolie oliezuur uit de estervorm vrijgemaakt wordt. De norm schrijft voor dat een Spaanse olijfolie zich pas Extra Virgen mag noemen wanneer de zuurgraad onder de 0,8% ligt. Naast deze zuurgraad, uitgedrukt in het gehalte vrije vetzuren, mag de olijfolie niet behandeld zijn door chemische processen en moet deze zijn van een eerste en koude persing. De Extra Virgen olijfolies hebben geen smaakafwijkingen, smaken fruitiger en hebben vaak een uitgesproken smaak als het gaat om de diverse aroma’s.

Virgen, Vergine en Vierge
Naast Spaanse term “Virgen” en de Italiaanse term “Vergine” wordt, verwarrend genoeg (Frankrijk produceert zelf amper olijfolie), meestal de Franse term “Vierge” gebruikt. Virgen, Vergine en Vierge zijn dus hetzelfde. De toevoeging “Extra” aan Virgen, Vergine of Vierge geeft dus aan welke kwaliteit u mag verwachten van de olijfolie en op welke manier het sap verkregen is uit de vrucht van de olijfboom.

Naast kwaliteit ook smaak
Naast kwaliteit is de smaak van de meest puur verkrijgbare olijfolie natuurlijk ook zeer belangrijk. Alle Spaanse Extra Virgen olijfolies op Alicanta voldoen dan ook aan een voortreffelijk smaakprofiel : zacht, fruitig en rijk aan aroma’s en met een bittere nasmaak. Deze smaak kan worden toegeschreven aan de verscheidenheid van de olijven die worden gebruikt, de mate van rijpheid, moment van oogsten en de klimatologische invloed op de olijven. Ook de invloed van kersen- en amandelbomen binnen de olijfgaarden laten hun sporen achter in het rijke smaakprofiel van onze olijfolie. Hoe bitterder de nasmaak, hoe groter het gehalte aan polyfenolen en anti-oxidanten. In minder regenachtige jaren zijn de oliën meestal bitterder en pittiger. Ook is de olie die afkomstig is uit groene olijven bitterder. Het is dan ook niet vreemd dat erkende proefpanels, die waarborgen dat olijfolies de beste eigenschappen hebben, tevens letten op de bitterheid van de olijfolie.

Ook het vakmanschap en de toewijding van de boeren en olijffamilies die generatie op generatie op passionele wijze betrokken zijn bij de productie van de mooiste olijfolie proeft u terug. Kortom, een prachtig assortiment aan olijfolies van gastronomische kwaliteit. Probeer het zelf en bestel vandaag nog één of meerdere flessen olijfolie uit het prachtige Alicante.