Hoe wordt olijfolie gemaakt?

Hoe wordt olijfolie gemaakt?

Het hele proces van vrucht tot het flesje olijfolie in de winkel is behoorlijk complex en sterk afhankelijk van de regio en de grootte van de olijfgaard. In dit artikel proberen wij te beschrijven hoe het productieproces van olijfolie in hoofdlijnen verloopt.

Het oogsten van de olijven

De olijven groeien aan de olijfboom en ontstaan uit de stampers van de witte, kleine bloemetjes. Deze bloeien over het algemeen in de maand mei waarna de olijf zich begint te vormen. Met behulp van een rakel, een soort grote kam, worden de meeste olijven geoogst.

Het persen van de olijven

Na het ontdoen van onzuiverheden worden de olijven gewassen. De gewassen olijven worden daarna geperst en vermalen. Onder hoge druk wordt de pulp ontdaan van alle kostbare olie. Olijven worden steeds vaker gecentrifugeerd omdat dit proces enorm tijdsefficiënt is en de olijfpitten intact blijven. Zodoende heeft gecentrifugeerde olijfolie een aanzienlijke zachtere en zuiverde smaak. Dit geldt ook voor alle olijfolies die worden aangeboden op onze webshop. Dat verklaard onze zachte en zuivere smaak!

Het filteren van de olijfolie

Nadat de olijfolie is onttrokken van de geperste olijven en is gescheiden van water wordt de olijfolie gefilterd op onzuiverheden.

Het bottelen van de olijfolie
Nadat de olijfolie is gefilterd wordt deze getest en gebotteld.